DIALOG STRUCTURAT 2016
TINERII dâmboviţeni se consultă!
Anul 2016 este anul dedicat consultărilor cu tinerii şi cu societatea civilă din România, în scopul identificării problemelor cu care se confruntă tinerii la nivel local şi naţional şi a potenţialelor soluţii pentru rezolvarea acestora. În acest sens, tinerii din toată ţara au ocazia să contribuie la luarea unor decizii, în cadrul unor evenimente de consultări din sfera dialogului structurat, în perioada iunie – noiembrie 2016.
Ministerul Tineretului şi Sportului a creat o reţea de lucrători de tineret, denumită „tineREŢEA”, care organizează la nivel naţional evenimente de consultare între tineri, adulţii care lucrează cu tinerii şi autorităţile publice locale, pe bază de voluntariat. Scopul reţelei este de a identifica nevoile reale ale tinerilor, punând în practică dialogul structurat. Totodată îşi propune să formeze tinerii pentru a fi implicaţi în activităţi de tineret şi de voluntariat.
La nivelul fiecărui judeţ, reţeaua de lucrători de tineret va realiza câte 4 activităţi din sfera consultării şi a dialogului structurat şi 1 curs de formare (training; 3 zile), în comunităţile în care sunt activi. Se preconizează, astfel, la nivel naţional, 168 de evenimente şi 42 de cursuri de formare, la care sunt aşteptaţi aproximativ 3000 tineri.
În judeţul Dâmboviţa, 3 lucrători de tineret şi voluntari, sprijiniţi de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa, vor pune în practică dialogul structurat pentru a identifica nevoile reale ale tinerilor la nivel judeţean ţi vor învăţa / sprijini tinerii şi adulţii care lucrează cu tinerii să se implice în activităţi de voluntariat.
Pentru o mai mare reprezentativitate şi pentru acurateţea datelor colectate, cele 4 consultări vor avea loc cu grupurile-ţintă menţionate, din oraşele enumerate mai jos şi din împrejurimile acestora, după cum urmează:
- iulie, 2016: Pucioasa (facilitator-voluntar şi persoană de contact: prof. Aurora Zamfir – Asociaţia „Youth 4 All” Pucioasa, alături de facilitatorii voluntari: Violeta Bucur, Luminiţa Gogioiu şi Claudia Tufan);
- august, 2016: Găeşti (voluntar şi persoană de contact: prof. Liliana Chivulescu – Asociaţia „Tineri pentru Europa de mâine” Târgovişte);
- septembrie, 2016: Moreni (voluntar şi persoană de contact: prof. Aurora Zamfir – Asociaţia „Youth 4 All” Pucioasa);
- octombrie, 2016: Târgovişte (voluntari şi persoane de contact: Mândruţa Andreescu – Asociaţia „Tineri pentru Europa de mâine” Târgovişte şi Ionuţ Petre – DJST Dâmboviţa).
Primul eveniment din sfera consultărilor este „Cafeneaua Publică – Tu eşti parte din comunitate!”. Acesta va avea loc la Olga Caffé din Pucioasa, în data de 13 iulie 2016, la ora 18:00. Ne vom bucura de prezenţa noului primar al oraşului, dl. Constantin Ana, care este deschis dialogului cu tinerii şi dornic de a începe lucrul!
Activitatea îşi propune să aducă împreună tineri, lucrători de tineret şi autorităţi publice locale şi, folosind o metodă de dialog interactivă – „Cafeneaua Publică”, să afle care sunt opiniile acestora despre priorităţile Uniunii Europene în domeniul tineretului.
Rezultate discuţiilor vor constitui baza pentru întocmirea raportului de ţară, care contribuie la recomandările finale pe componenta de tineret ale TRIO-ului preşedinţiei Consiliului UE: Olanda, Slovacia şi Malta. Menţionăm că România se va afla la preşedinţia Consiliului UE în anul, 2019, alături de Austria şi Finlanda.
Prin activităţile propuse se vizează următoarele:
* creşterea numărului de tineri implicaţi în evenimente de consultare şi formare;
* creşterea calităţii evenimentelor de tineret cu privire la consultarea publică, participare şi dialog structurat;
* asigurarea unei reprezentativităţi geografice echilibrate, din perspectiva participării tinerilor în procesele de consultare ca parte a dialogului structurat;
* activităţi de participare şi învăţare non-formală.
Activităţile fac parte din proiectele Lucrătorul de tineret şi Dialog Structurat 2016, proiecte iniţiate de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+.
DIRECTOR EXECUTIV,
Prof. Dr. MĂNESCU CLAUDIU EDUARD
Lucrători de tineret, voluntari:
Aurora Zamfir
Liliana Chivulescu
Mândruţa Andreescu