Earth Hour a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de țări au stins lumina de Earth Hour.
Sărbătorim Earth Hour de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.
Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de pe tot globul ajunge chiar și în cele mai înalte foruri ale decidenților.
Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour), în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.
În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de 9 orașe la prima ediție, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților (de) mici și mari.
De asemenea, începând cu anul 2012, avem trei Capitale Earth Hour România care și-au câștigat acest titlu în urma participării la Competiția pentru Capitala Earth Hour – Bistrița, Timișoara și Satu Mare. Recunoșterea pe care au obținut-o la nivelul campaniei internaționale este o responsabilitate importantă de a continua acțiunile și proiectele benefice pentru mediu și cetățeni, iar WWF va rămâne în continuare în dialog cu acestea pentru a susține astfel de demersuri.
Despre WWF
WWF este una dintre cele mai mari și mai respectate organizații internaționale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o rețea de peste 5 milioane de susținători în întreaga lume și derulând proiecte în peste 100 de țări, pe toate continentele.
WWF activează în România din anul 2006, contribuind la conservarea zonelor naturale și a biodiversității din Munții Carpați și din lungul Dunării. În fața unor amenințări majore pe care mediul înconjurător le înfruntă astăzi, în special dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu țin cont de impactul ecologic, WWF se concentrează pe acțiuni de protejare (și în unele cazuri de refacere) a naturii care pot produce schimbări reale și de durată în beneficiul naturii și al oamenilor deopotrivă.
Implicate accesand linkul